Retten "Stegt flæsk med persillesovs" (SFMPS) er en dansk middagsret, der kan spores helt tilbage til 1890 - og betragtes i dag som den danske national ret.
SFMPS består, som navnet antyder, af stegte (ovn eller pande) skiver af flæsk, der serveres med kogte kartofler og persillesovs (hvid sovs, tilsat hakket persille). Selve flæsket kan skæres af stege- eller kogestykket, begge fra grisens bryst. Sidstnævnte har det laveste fedtindhold.
Stegt flæsk er ikke usundt
Selvom flæsk i sagens natur ikke lyder som en sund spise, er energiindholdet i stegt flæsk med persillesovs slet ikke så højt. Derfor kan den sagtens indgå i en moderne og sund diæt, så længe du husker kartoflerne.
Energiindholdet i en portion SFMPS er således:
Protein: 27%
Kulhydrat: 44%
Fedt: 29%
Energi: 2100 kJ / 500 kcal
Altså kommer mindre end 30% af energien i retten fra fedt, og kalorieindholdet harmonerer fint med en daglig diæt på 2.000 eller 2.500 kcal for hhv. kvinder og mænd.
Til sammenligning indeholder 150g matadormix 508 kcal og en Big MacTM menu hele 1.005 kcal.
For at indtage samme kaloriemængde fra stegt flæsk med persillesovs, skal man spise 12½ skiver stegt flæsk, 12½ kartoffel og 2,5dl persillesovs.
Velbekomme -du behøver altså ikke at skamme dig over en god portion stegt flæsk i ny og næ.
Udskæring af stegt flæsk
Stegt flæsk udskæres af stege eller kogestykket (se illustration).
Skiverne skal være ca. 5mm tykke og må ikke indeholde ben eller brusk. Kun den tynde ende af kogestykket benyttes. Paneret flæsk skæres i 1 cm tykke skiver, og udelukkende af kogestykket.
|
Stegestykke (til stegt flæsk) |
Kogestykke (til paneret flæsk) |
Vægt pr. skive |
ca. 25 gram |
ca. 50 gram |
Fedtindhold (i 100g råt flæsk) |
ca. 30 gram (7,5 g pr. skive) |
ca. 20 gram (10 g pr. skive) |
Stegetid |
15 miutter |
15 minutter |
Stegesvind |
ca. 70% |
ca. 65% |
|
|
|
Kilder: svinegodt.dk, haribo.dk, mcdonaldsmenu.info